Truskawki pojawiły się w sklepach więc i w naszym domu. Skoro są to pyszny makaron z owocami musiał zostać przeze mnie przygotowany. Myślę, że klasyczny makaron z owocami, zna każdy. Danie to z pewnością jest ponadczasowe i uwielbiają ją dzieci jak i dorośli. Moją dzisiejszą wersję jednak wzbogaciłam o tofu naturalne, które idealnie tutaj pasuje! I świetnie zastępuje twaróg. Jest to zmodyfikowana wegańska wersja makaronu z truskawkami i twarogiem. Wolicie gdy truskawki są podane z makaronem czy z ryżem? Ja wolę i zawsze wybieram wersję z makaronem. Zazwyczaj jest to makaron w kształcie świderków lub rurek, chociaż każdy jest dobry!
Makaron z owocami
Makaron z owocami – składniki:
- truskawki (ilość wedle upodobania. Najlepiej około 300 g)
- 1 tofu naturalne
- mleko kokosowe do konsystencji
- słodzik (opcjonalnie): syrop klonowy, cukier, ksylitol czy syrop z agawy
Makaron z owocami – przepis:
- Truskawki myję i odrywam im szypułkę.
- Truskawki rozgniatam widelcem.
- Dodaję do nich kilka łyżek mleka kokosowego (ilość wedle uznania. Tym więcej go dodacie tym truskawki będą miały bardziej smak kokosowy).
- Opcjonalnie dodaję słodzik.
- Tofu dokładnie rozgniatam widelcem.
- Gotuję makaron.
- Tofu i truskawki mieszam ze sobą razem lub nakładam je osobno na makaron.
- Mój przepis jest już gotowy! Smacznego makaron z owocami można wcinać!