Dzisiaj na blogu soczewica z ziemniakami, taka prosta, gęsta, smaczna, rozgrzewająca, sycąca. Wspaniała soczewica z ziemniakami i kalafiorem w wegańskim stylu może również być nazwana „dhalem”. Dhal, jest bowiem daniem pochodzącym z Indii i jest określeniem strączków przyrządzonych na gęsto z przyprawami. U nas w kuchni zawsze rządzą i rządzić będą dania jednogarnkowe, takie właśnie jak dzisiejsza soczewica czy takie klasyczne curry. Są one szybkie w przygotowaniu, łatwe i jest po nich mniej naczyń do zmywania niż przy gotowaniu dania wieloetapowego i skomplikowanego. W jakiej postaci ty lubisz najbardziej soczewicę? Z pomidorami, przyrządzoną w pastach, w sosach do makaronu, zupach, dhalu, kotletach czy nadzieniach do naleśników lub na przykład pierogów?
Soczewica z ziemniakami
Soczewica z ziemniakami – składniki:
- 400 g soczewicy czerwonej łuskanej
- 1 litr soku pomidorowego lub passaty
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 kalafior podzielony na różyczki (ilość kalafiora taka jaką lubisz)
- 600 g ziemniaków
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 2 łyżki przyprawy curry
- 2 łyżki oleju
- przyprawa chili do smaku
- sól i pieprz do smaku
Soczewica z ziemniakami – przepis:
- Cebule obieram i kroję w kostkę lub piórka
- Obieram ziemniaki i kroję w kostkę.
- Smażę ją na oleju w ganku.
- Dolewam sok pomidorowy, dosypuję soczewicę, dodaję podzielony na różyczki kalafior, sól, curry, pieprz i paprykę.
- Zaczynam gotować. Po 5 minutach dodaję pokrojone ziemniaki.
- Gotuję 15-18 minut.
- Na koniec dolewam mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku.
- Moja pyszna soczewica z ziemniakami jest już gotowa do zjedzenia! Smacznego!