Dzisiaj moje pyszne, gładkie i sycące kluski wegańskie leniwe z tofu, które przygotowałam z babcią. Prawda jest taka, że dzisiejszego dnia kluski wegańskie wcale nie miały powstać. Wyszło to przez przypadek, kiedy chciałam otworzyć tofu, by zrobić sobie kanapki. Otworzyłam jednak zamiast wędzonego, duże naturalne. Nie było by w tym nic takiego, gdyby tofu to nie ważyło 1000 g od razu. Padł więc pomysł zrobienia jakiś klusek z tofu aby takie pyszności nam się nie zmarnowały. Oczywiście na kluski wegańskie leniwe wszyscy domownicy chętnie się zgodzili 🙂
Kluski wegańskie leniwe z tofu
Kluski wegańskie leniwe z tofu – składniki:
- 1000g tofu
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 kubek mąki ryżowej
- 3/4 kubka mąki ziemniaczanej + dodatkowa do sypania na deskę/blat
- 7 łyżek jogurtu naturalnego
Kluski wegańskie leniwe z tofu – przepis
- Gotuję 1,5 kg ziemniaków
- Studzę je i obieram ze skórki.
- Włączam maszynkę do mielenia mięsa lub biorę praskę.
- Mielę lub przeciskam ziemniaki oraz tofu do dużej miski.
- Do całości dodaję mąkę ziemniaczaną, ryżową oraz jogurt.
- Całość dokładnie mieszam ręką, szybko wyrabiając.
- Na deskę do krojenia lub blat sypię trochę mąki ziemniaczanej.
- Roluję z ciasta długie rulony. Spłaszczam je lekko od góry.
- Rulony kroję na ukos.
- Do dużego garnka wlewam wodę i czekam aż się zagotuje.
- Kluski gotuję od wypłynięcia WSZYSTKICH WRZUCONYCH do garnka klusek na powierzchnię wody, dokładnie 3 minuty.
- Teraz wystarczy do klusek wegańskich dorobić bułkę tartą i można się zjadać!
Kocham wszystkie kluchy!! Weź się podziel ❤️❤️❤️
Wyglądają smakowicie! 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.