Dzisiaj razem z moją babcią przygotowałam pyszną zupę, a jest nią wegańska grochówka, smaczna i sycąca. Ach, jak już dawno nie jadłam takiej prostej zupy. Dlaczego akurat wegańska grochówka? Ponieważ nie było jej przez kilka tygodni, nadal jest zimno a w domu całe dnie się uczę. Więc uznałyśmy, że dla odmiany fajnie było by zrobić coś wspólnie w kuchni. Zawsze lubiłam gotować z moją rodziną. Kiedy jestem w kuchni z mamą czy babcią, towarzyszą nam liczne rozmowy, wygłupy, słuchanie muzyki i taniec. Gotowanie jest u mnie w domu miłą częścią dnia, w której ja również chętnie biorę udział. Tak jak napisałam w opisie swojego bloga „Wychowałam się w domu w którym gotowanie jest pasją, przyjemnością i codziennością” 😀 A ty? Masz jakieś miłe wspomnienia związane z konkretnym daniem czy co prostu gotowaniem?
Wegańska grochówka
Wegańska grochówka – składniki:
- 400g grochu całego lub połówek
- 1 kg ziemniaków
- 2l wody lub bulionu warzywnego albo wege rosołu
- 3 cebule
- 10 kulek ziela angielskiego
- 6 listków laurowych
- majeranek, sól i pieprz
- olej
Wegańska grochówka – przepis:
- Zalewam groch wodą i zostawiam na noc.
- Rano płuczę go pod bieżącą wodą i wkładam do garnka.
- Dodaję do niego listki laurowe, ziele angielskie i dolewam wodę.
- Gotuję aż groch będzie miękki, (jeśli to są połówki to ugotują się dość szybko. Jeżeli cały, może potrzebować nawet 2 godzin).
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
- Przecieram groch przez sito do wody, w którym się gotował.
- Dodaję do niego cebulę i gotuję na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, często mieszając żeby się nie przypalił.
- Ziemniaki obieram i kroję w kostkę.
- Gotuję w osobnym garnku w małej ilości wody. Wystarczy tyle był przykryła ziemniaki.
- Gdy będą już gotowe, dodaję ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały do garnka z grochówką.
- Dodaję także majeranek, sól i pieprz do smaku.
- Wegańska grochówka w najprostszej wersji jest gotowa do jedzenia!