Dzisiaj u mnie łatwy, wegański przepis na makaron z tofu i czosnkiem. A jest to zmodyfikowany makaron aglio olio w wersji z cebulką i podsmażanym wędzonym tofu. Aż ślinka cieknie na samą myśl! W moim domu powstał on już kilka razy, kiedy potrzebny był jakiś pyszny obiad na cito, a nie chciałam za długo być w kuchni. Z czym najbardziej lubisz przygotowywać makaron? Ja lubię najróżniejsze i takie też robię gdy tylko trafię na wolny blat chociaż dwa palniki bez garnków. Ale najbardziej lubię wegańskiego pad thaia i makaron z podsmażanym tofu. Gdybyś chciał poznać więcej pomysłów na przygotowanie makaronu, link do pozostałych przepisów zostawiam tutaj.
Makaron z tofu i czosnkiem
Makaron z tofu i czosnkiem – składniki:
- 1 główka czosnku
- 1 duży pęczek pietruszki
- 1 opakowanie wędzonego tofu po 200 g każdy
- 4 cebule
- 1 papryczka chili
- około 150 ml oleju
- 1 opakowanie makaronu
Makaron z tofu i czosnkiem – przepis:
- Wstawiam makaron do gotowania.
- Cebule obieram i szatkuje ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę cebulę aż zacznie się rumienić. Wrzucam wtedy poszatkowane drobno lub rozgniecione dokładnie widelcem tofu.
- Obieram główkę czosnku i kroję w plasterki lub przeciskam przez praskę.
- Papryczkę chili kroję w cienkie plasterki.
- Pietruszkę drobno szatkuję.
- Gdy tofu z cebulą będzie już gotowe, dolewam olej tak, by prawie wszystko przykrył na patelni.
- Dorzucam wszystkie składniki i smażę przez kilka minut, aż czosnek będzie słodki i miękki.
- Na sam koniec dorzucam makaron, natkę pietruszki i mieszam.
- Mój makaron z tofu i czosnkiem jest już gotowy! Smacznego!
O matko jako on musi być przepyszny! Koniecznie zrobię jeszcze dziś 😀
Uwielbiam <333
Trafione w dziesiątkę 🙂 Uwielbiam pikantne dania. Ostatnio kupiłam makaron gryczany, a resztę składników również mam więc już wiem co zrobię na obiad <3
Dużo oleju!
Możliwość komentowania została wyłączona.