Oto przepis na wegański sos z soczewicy pyszny, pikantny i aromatyczny. Sos z soczewicy jest bardzo podobny do curry z soczewicy z warzywami, który znam z kuchni indyjskiej. Gdy włożysz łyżkę do ust zamoczoną w sosie, okaże się, że na początku jest bardzo łagodny, wręcz słodko, dopiero po chwili pojawia się bogaty pikantny smak. Uzyskasz taki efekt stosując pastę curry , którą kupić można na allgro lub w sklepach internetowych. Jeżeli nie lubisz ostrych smaków i wybierasz łagodne, możesz użyć do tego dania przyprawy curry w proszku, dostanie łagodne w każdym większym markecie, ponieważ większość popularnych marek ma je w swojej ofercie. U nas w domu pasty curry zarówno czerwona jak i żółta są uwielbiane przez domowników. W lodówce stoi kilka słoików zaraz obok past miso w wielu kolorach. Zawsze wszystko przygotowane z udziałem curry znika z talerzy i bezpośrednio z garnka. Uznałam więc, że ugotuję specjalnie sos z soczewicy taki z curry aby smakował wyjątkowo.
Sos z soczewicy
Sos z soczewicy – składniki
- 400 g zielonej soczewicy
- 800ml wody
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 300 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry lub 1 czubata łyżka przyprawy żółtej curry
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól do smaku
- 4 łyżki oleju
Sos z soczewicy – przygotowanie
- Obieram 2 cebule i szatkuję w melakserze.
- Podsmażam cebule aż będzie złota.
- Na patelnie do cebuli wlewam 1 puszkę pomidorów.
- Do garnka wlewam 800 ml wody, wsypuję 400g zielonej soczewicy. Gotuję przez 15 minut.
- Gdy soczewica jest już gotowa, cebule z pomidorami dodaję do jednego garnka z soczewicą.
- Wlewam mleko kokosowe, dodaję pastę curry, wędzoną paprykę i sól. Mieszam i zagotowuję.
- Sos z soczewicy polecam podawać razem z ugotowanym na sypko ryżem.
Kolejny wspanialy i prosty przepis!
Bardzo smaczne i proste nawet dla faceta w kuchni
Możliwość komentowania została wyłączona.