Dzisiaj na obiad lub kolację dla odmiany gotowana kukurydza z wegańskim masłem lub oliwą, czosnkiem takim pysznym aglio olio. W naszym domu co jakiś czas pojawia się świeża gotowana kukurydza w formie kolb. W sezonie letnim świeże, w pozostałych porach roku mrożone. Nie są one u nas zbyt często, jednak kiedy już są, z przyjemnością gotujemy je i podajemy z takim właśnie aglio olio. Dzięki niemu, kukurydza nabiera głębszego smaku, jest bardziej wyrazista, czosnkowa, oleista i ogółem mówiąc, naprawdę świetna! Kto jadł gotowaną kukurydzę w kolbach i mu posmakowała, koniecznie powinien spróbować również i taką wersję! A ty? Lubisz gotowaną kukurydzę?
Gotowana kukurydza
Gotowana kukurydza – składniki:
- 6 kolb kukurydzy
- 6 ząbków czosnku
- 1 mała papryczka chili (opcjonalnie)
- kilka łyżek oleju lub oliwy
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól
Gotowana kukurydza – przepis:
- Kukurydzę wkładam do wrzącej wody, gotuję od zagotowania przez około 10 minut.
- Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.
- Kroję małą ma papryczkę chili na drobne i cienkie plasterki. Ilość plasterków zależy od ostrości papryczki.
- Olej, czosnek, chili i szczyptę soli mieszam dokładnie w misce, pod koniec dodaję natka pietruszki. Można też olej podgrzać mocniej na patelni.
- Mój prosty przepis jest gotowy. Zostało tylko wyłowić w wrządku kolby kukurydzy i polać je aglio olio!
O ja cię! uwielbiaaaaam gotowaną kukurydze!
Mogła bym ją jeść w każdych ilościach 😀 <3
Możliwość komentowania została wyłączona.