Przejdź do treści

Pikantna pasta

Pikantna pasta
Pikantna pasta

Dziś powstała w mojej kuchni pyszna i pikantna pasta z ciecierzycy. Taki domowy hummus czyli pikantna pasta idealnie nadaje się na kanapki, jako dip do warzyw, do makaronu oraz w podróży, by zamknąć ją w słoiczku i mieć podręczną pastę do posmarowania chleba. Pasty tego typu jeszcze na moim blogu nie było, ponieważ ja uwielbiam potrawy łagodne. Moja rodzina za to bardzo lubi potrawy ostre i najlepsza skala ostrości jest wtedy, kiedy jest się całym czerwonym na twarzy, pot płynie po czole i prawie zionie się ogniem. Chociaż dzisiejsza pasta aż tak pikantna nie jest, to może nią być, w zależności od stopnia w jakim zostanie ona doprawiona ostrą papryczką chili.

Pikantna pasta

Pikantna pasta – składniki:

  • 2 słoiczki ciecierzycy (po 350g)
  • 2 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku w proszku (lub 3 ząbki czosnku)
  • papryczka chili w proszku (można użyć ostrej papryki wędzonej)
  • sól i pieprz

Pikantna pasta – przepis:

  1. Ciecierzycę odlewam z zalewy ale zalewę zachowuję.
  2. Ciecierzycę wsypuję do blendera.
  3. Cytrynę przekrawam na pół i wyciskam z niej sok.
  4. Do soku z cytryny i ciecierzycy dodaję średnią szczyptę soli, dolewam olej i sok z cytryny i dokładam obrane ząbki czosnku.
  5. Całość blenduję na gładką masę przy pomocy tampera, reguluje gęstość dolewając wodę ze słoików z ciecierzycą.
  6. Do gotowej masy dodaję MAŁĄ ilość papryczki chili w proszku po czym całość dokładnie mieszam. Powtarzam ten krok tyle razy, aż całość będzie pikantna w najlepszym da nas stopniu. Nie dają na raz dużej ilości papryki by pasta nie była za ostra.
  7. Smacznego! Moja pikantna pasta jest gotowa do zjedzenia i można cieszyć się nią na kanapkach.

5 komentarzy do “Pikantna pasta”

  1. Dzis odkrylam Twojego bloga- tez z mezem przeszlismy na diete vegan i gluten free ze wzgledow zdrowotnych💚 Wlasnie wyczytalam, ze jestes nastolatka i od urodzenia na takiej diecie! Wielki szacun Kochana, leci follow do Ciebie. Masz cudne te przepisy- pierwszy raz znalazlam przepisy, ktore w 100% moge zrobic i nie kombiniwac, jak zastapic skladniki, ktorych nie moge jesc😍 Go girl- robisz swietna robote!!! czy Twoja cala rodzina jest wegan? Ze tez sa jeszcze tacy dobrzy ludzie🙌🥰😭😍❤️

  2. Pingback: Wegańska pasta z marchewką - przepis Vegemi.pl

Możliwość komentowania została wyłączona.