No to dzisiaj pokażę dla odmiany jak zrobić wegański smalec. Fajny wyjątkowo wegański smalec jest idealnym zastąpieniem tradycyjnego smalcu z tłuszczu wieprzowego. Mój domowy smalec wegański powstał na bazie oleju kokosowego, cebuli i jabłek. To właśnie dzięki podsmażonej cebuli ma taki fajny posmak i zapach, a dzięki jabłku, ma słodki smak. Do tego dochodzi jeszcze bardzo delikatny posmak kokosa z oleju, chociaż polecam wybrać w sklepie olej bezwonny. Jeden z członków mojej rodziny (dokładnie dziadek) przepada za smalcem wegańskim. Zaczęło się od kupna gotowego ze słoika, a skończyło się na wymyśleniu własnego, domowego, wegańskiego, pysznego smalcu z jabłkami i cebulką, mniam!
Wegański smalec
Wegański smalec – składniki
- 250g oleju kokosowego bezwonnego
- 5 łyżek oleju słonecznikowego lub innego
- 3 cebule
- 1 jabłko
Wegański smalec – przepis
- Cebule obieram i szatkuję w melakserze.
- Na patelnię wlewam olej słonecznikowy.
- Smażę cebule na złoty kolor.
- Jabłko ścieram na tarce ze skórką lub bez.
- Dodaję do cebuli.
- Chwilę przesmażam na patelni.
- Dodaję olej kokosowy i czekam aż się rozpuści. Mieszam.
- Przekładam do słoika i wkładam do lodówki czekając aż stężeje.
- Wegański smalec z oleju kokosowego jest idealnym zamiennikiem na kanapki, należy go posolić i podać z ogórkiem kiszonym lub cebulką!
Ta kanapka wygląda bosko. Lubię zaglądać na tą stronę. Moc vege jest z Tobą! Pozdro
Cudownie i prosto amniamniam!
Możliwość komentowania została wyłączona.