Oto przepis na wegańskie, szybkie i proste curry warzywne. Nie zajmuje ono w przygotowaniu dużo czasu, kilka minut wystarczy! Powstało proste curry ze składników mrożonych tak zwanej mrożonki warzywnej, dzięki czemu jest przy nim mniej pracy z obieraniem i porcjowaniem. Ponadto takie warzywa są zawsze pod ręką, zwłaszcza zimą i można szybciej przygotować obiad i podać rodzinie. Jeżeli chcesz, możesz oczywiście użyć równie dobrze do przygotowania wegańskiego curry świeżych warzyw zamiast takich mrożonych, przeciwwskazań nie ma żadnych. Różne rodzaje curry są u nas w domu codzienną, pyszną i często przygotowywaną klasyką. Powstają z najrozmaitszych sezonowych warzyw. Chciałam zapytać, z jakimi warzywami najchętniej jadasz curry?
Proste curry
Proste curry – składniki:
- 400g mrożonych brokułów
- 1 szklanka mrożonej marchewki
- 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej
- 1 szklanka mrożonych ziaren kukurydzy
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki suchej mieszanki łagodnej przyprawy curry lub odpowiednia ilość pasty curry ale uwaga zazwyczaj jest bardzo ostra
Proste curry – przepis:.
- Do garnka wsypuję wszystkie warzywa
- Nalewam tyle wody by sięgała do mniej więcej połowy warzyw.
- Gotuję po zagotowaniu około 6 minut.
- Jeżeli warzywa już są dobrze ugotowane, dodaję do całości curry oraz mleko kokosowe.
- Całość dokładnie mieszam.
- Moje pyszne wegańskie proste curry jest gotowe! Smacznego!
Czy zwykłe mleko albo inny zamiennik mleka kokosowego będzie ok?
Sylwia – Tak, choć z mlekiem kokosowym jest najsmaczniejsze.
💋💋💋💋💋💋❤❤❤❤❤❤Obyś w Nowym Roku miała takie wspaniałe pomysły kulinarne jak do tej pory😚
Mój 9-letni syn nie znosi zapachu mleka kokosowego. Czym mogę ke zastąpić w tej potrawie? Ps. Fajny blog. Gratuluję Tobie i Mamie pomysłu i życzę powodzenia!:)
Kasia – Mleko kokosowe można zastąpić śmietaną z nerkowców 🙂 Lub krowią, jeśli spożywacie nabiał.
Możliwość komentowania została wyłączona.