Przejdź do treści

Ryż z mlekiem roślinnym

Ryż z mlekiem roślinnym
Ryż z mlekiem roślinnym

Dzisiaj prosty i pyszny przepis na domowy wegański ryż z mlekiem roślinnym. W moim przypadku przepis na ryż z mlekiem posiada w sobie mleko sojowe a dokładnie mleko sojowe waniliowe, bo takie najbardziej lubię. I właśnie stąd taki jego ładny, żółty kolor. Najbardziej w tym typie podania ryżowego lubię to, że można jeść go z najróżniejszymi dodatkami! Ja podałam dzisiaj mój z migdałami i dżemem, ale oczywiście możecie użyć do niego swoich ulubionych dodatków 🙂 A właśnie, z czym najchętniej jadasz ryż z mlekiem? Ja z moją rodziną najczęściej zwyczajnie, z klasycznym dżemem albo jeszcze lepiej domowymi powidłami lub konfiturą. Chociaż można również szaleć i przygotować go z na przykład z czekoladą i masłem orzechowym, no wtedy to dopiero wersja na bogato!

Ryż z mlekiem roślinnym

Ryż z mlekiem roślinnym – składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 szklanki lubionego mleka roślinnego (ja użyłam waniliowego)
  • dodatki (ja użyłam dżemu i płatki migdałów) ale możesz dodać swoje ulubione dodatki, takie jak: dżem, orzechy, czekolada, wiórki kokosowe, jogurt, cynamon, cukier itp. itd

Ryż z mlekiem roślinnym – przepis:

  1. Zagotowuję wodę, wsypuję ryż.
  2. Zagotowuje ryż, przykręcam gaz i gotuje około 10 minut pod przykryciem.
  3. Wyłączam gaz i zostawiam na kolejne 10-15 minut, żeby ryż doszedł.
  4. Ryż przekładam do miseczki i dolewam mleko (tyle ile najbardziej lubię. Jedni wolą z małą ilością mleka, a inni tak wodnistą, że aż przypomina zupę).
  5. Do miski dodaję swoje ulubione dodatki i dokładnie mieszam.
  6. Smacznego, ryż z mlekiem roślinnym chętnie zjadam na śniadanie i kolację.

2 komentarze do “Ryż z mlekiem roślinnym”

  1. Pingback: Ryż z jabłkiem - przepis Vegemi.pl

Możliwość komentowania została wyłączona.