Dawno nie było na moim blogu żadnego, pysznego wegańskiego curry! A już na pewno nigdy nie było u mnie takiego, jak moje dzisiejsze curry z ciecierzycą i ziemniakami. Jest niezwykle proste do przygotowania, pyszne. Mleko kokosowe zawsze dobrze smakuje w takich połączeniach. Zwłaszcza z ziemniakami, kalafiorem, ciecierzycą, dynią, soczewicą, fasolką. Oj tak! Ciekawe jakie curry ty robisz najczęściej? Ja staram się używać lokalnych produktów, dostępnych składników i kolorowych warzyw. Na moim blogu powstało już trochę dań z przyprawą lub pastą curry. Można je znaleźć wpisując w moją przeglądarkę na stronie „curry” lub kliknąć tutaj. Zapraszam na dzisiejszy przepis, pasuje w sam raz na jesienny obiad, kolację. To coś pomiędzy gulaszem a zupą. Gęste i pyszne! Curry z ciecierzycą i ziemniakami można jeśc od śniadania do kolacji, dosłownie przez cały dzień.
Curry z ciecierzycą
Curry z ciecierzycą – składniki:
- 3 słoiki ugotowanej ciecierzycy
- 3 cebule
- 1 kg ziemniaków
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżeczki łagodnego curry
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Curry z ciecierzycą – przepis:
- Cebulę i ziemniaki obieram.
- Cebulę szatkuję w melakserze lub ręcznie.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
- Ziemniaki kroję w kostkę.
- Do dużego garnka przekładam cebulę oraz ziemniaki.
- Nalewam tyle wody by delikatnie przykrywała warzywa i gotuję aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodaję ciecierzycę, curry, koncentrat pomidorowy i mleko kokosowe po czym gotuję jeszcze przez około 5-7 minut.
- I to właściwie tyle, moje curry z ciecierzycą i ziemniakami jest gotowe do podania.
Ile ludków naje się z takiego przepisu? Ile tu jest porcji?
😍😍😍😍
Pysznie wygląda 😊
Oo!! A ja dzisiaj curry z kalafiorem 😉 Następnym razem wypróbuje to!
Coś dla mnie 👍👍👍
😍😍😍😍😍😍
Obiad idealny 😍
To chyba porcje dla 12 osób ;). Albo dla 3 na dwa dni :).
Możliwość komentowania została wyłączona.