Ahh jak już dawno nie było żadnych gołąbków! A szczególnie takich jak moje wegańskie gołąbki z ziemniaków. Pewnego dnia moja mama obwieściła mi, że kupiła dużo kapusty i ziemniaków, więc przydało by się je zużyć i zrobić gołąbki, knedle, kluchy albo coś podobnego. Myślałam że to czyste żarty, ponieważ mama była uśmiechnięta kiedy to mówiła i że zdaje sobie sprawę, że ja już dobrze wiem ile jest z nimi pracy. Ponieważ miałam wtedy taki typowy dzień „leniucha” i nic mi się nie chciało uznałam, że zrobię je następnym razem. Okazało się jednak, że mama mówiła zupełnie na serio i wszyscy czekali na moje gołąbki! Więc co zrobić? Następnego dnia właśnie one powstały, nie można zawieść rodziny. Powiem wam, że są one bardzooo delikatne w smaku. Dlatego polecam jeść je z jakimś sosem. Ja na przykład jadłam z sosem sojowym ale pomidorowy, pieczarkowy czy koperkowy też będzie świetny. A ty? Z czym najczęściej jadasz gołąbki?
Gołąbki z ziemniaków
Gołąbki z ziemniaków – składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 duży kubek palonej kaszy gryczanej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 5 cebul
- 7 łyżek oleju
- 1 kapusta
- sól i pieprz do smaku
Gołąbki z ziemniaków – przepis:
- Gotuję kaszę gryczaną z 2 kubkami wody.
- Gdy kasza już się ugotuje, pozwalam jej ostygnąć.
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę.
- Ziemniaki ścieram drobno na tarce lub w melakserze.
- Kaszę, mąkę, cebulę i ziemniaki przekładam do jednej miski i dokładnie mieszam.
- Zagotowuję wodę w dużym garnku (takim żeby kapusta się pomieściła).
- Z kapusty wycinam głąb i nacinam liście u podstawy tak by dawały się oderwać delikatnie od głąba.
- Kapustę zanurzam na chwilę w gotującej się wodzie.
- Zdejmuję z niej miękkie liście i powtarzam te czynność aż będę miała dobrą ilość liści.
- Zawijam gołąbki.
- Na dnie garnka układam 2 liście po czym układam na nich ciasno gołąbki.
- Nalewam tyle wody, by sięgała do połowy gołąbków.
- Gołąbki przykrywam pokrywką i duszę przez około 60 minut, czasami dłużej, innym razem krócej. Zależy w ilu warstwach leżą gołąbki.
- Moje przepyszne wegańskie gołąbki z ziemniakami są gotowe!
U mnie w domu już bardzo długo nie było żadnych gołąbków. Muszę się zmobilizować i właśnie takie zrobić! Wyglądają na przepyszne
Ahhh kocham gołąbki! 😍. Gdyby tylko tyle pracy z nimi nie było… 😉
zrobię na Boże Narodzenie! <3
Woow, są świetnie! 😁❤️
Brak mi słow,by Cię ciągle komplementować i Twoje przepisy oczywiście, więc teraz będę wysyłała serduszka,o właśnie takie…♥️♥️♥️♥️♥️
Moje ukochane gołąbki, wreszcie przepis!
chce tego sprobowac xd
Na tarce ścierasz surowe ziemniaki czy powinny być podgotowane?
O jezuuu jakie muszą być dobre
Możliwość komentowania została wyłączona.