Jak zwykle, w domu nie możemy się obyć bez dań tak pysznych i prostych w przygotowaniu jak ta dzisiejsza zupa z curry. Ponieważ już dawno jej nie przygotowywałam tak na szybko to uznałam, że zupa z curry koniecznie musi się dziś znów pojawić na naszym stole. Jest ona bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Ja z rodziną przepadam za daniami jednogarnkowymi takimi jak właśnie curry, dahl czy wszelkie gulasze warzywne i lecza. Są one często przez nas przygotowywane regularnie ponieważ są sycące, proste w przygotowaniu, szybkie do zrobienia oraz niskokaloryczne. A ty? Lubisz curry? My uwielbiamy! Tak samo mocno w wersji zupy jak i w wersji na gęsto.
Zupa z curry
Zupa z curry – składniki:
- 1 opakowanie ulubionej mrożonki warzywnej
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 cebule
- 5 łyżek oleju
- 2 płaskie łyżki przyprawy curry
- (opcjonalnie) sól i pieprz
- makaron (u mnie z zielonego groszku)
Zupa z curry – przepis:
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Do sporego garnka wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
- Do cebuli dodaję mrożonkę wlewam tyle wody, by zakrywała wszystkie warzywa.
- Całość zagotowuję. wrzucam makaron.
- Dodaję mleko kokosowe, przyprawę curry i opcjonalnie sól oraz pieprz.
- Moja pyszna zupa z curry jest gotowa do zjedzenia. Lubię posypać ją natką pietruszki.
Uwielbiam curry! Co chwilę używam je w różnych daniach. A na weekendowe śniadania obowiązkowo robię twoją tofucznicę <3 Wczoraj na obiad zrobiłam tą właśnie zupę i była PRZEPYSZNA!
Uwielbiam tego typu zupy! 😍
Możliwość komentowania została wyłączona.