Dzisiejsza wegańska zupa tom yum u mnie w domu jest pysznym klasykiem. Generalnie smaki azjatyckie, tajskie, indyjskie jak zupy tom yum, zupa pho, miso, makaron pad thai bardzo lubimy. Smaki i potrawy pochodzące z kuchni międzynarodowej są dla nas standardem i klasykiem, który często przygotowujemy. Moja dzisiejsza zupa jest jednocześnie kwaśna, z początku delikatna, po chwili pikantna, bardzo charakterystyczna w smaku i rozgrzewająca. Kiedyś moja mama mnie zapytała, co bym odpowiedziała gdyby ktoś mnie spytał jakie smaki kojarzą mi się z domem. Kiedy prawdopodobnie dużo osób odpowiedziało by jakieś polskie danie takie jak na przykład pierogi lub schabowe, ja odpowiedziałam: wegańska zupa Pho i wegańska zupa tom yum! Haha, zapraszam więc na mój przepis.
Wegańska zupa tom yum
Wegańska zupa tom yum – składniki:
- 1 litr wody
- 3 łyżeczki pasty tom yum
- 2-3 kapusty pak choy lub pół kapusty pekińskiej
- 200 g grzybów – pieczarek
- 200 ml mleka kokosowego
- tofu (daj tak dużo jak tylko zechcesz)
- 2 małe pomidory
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- makaron ryżowy do podania
Wegańska zupa tom yum – przepis
- Cebulę obieram i kroję w talarki lub piórka.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
- Cebulę przekładam do garnka.
- Dolewam wodę i dodaję pastę tom yum.
- Czekam aż do zagotowania.
- Do całości dodaję pokrojone w plastry grzyby.
- Po pięciu minutach dodaję pak choy przekrojone na pół (w zadłuż) lub poszatkowaną pekińską oraz pomidory pokrojone na kilka części (ja kroję na 8).
- Kiedy całość się zagotuję dodaję tofu pokrojone w kostkę i mleko kokosowe.
- Gdy całość znowu się zagotuje, zupa jest gotowa! Teraz wystarczy ugotować makaron i całość zjeść ze smakiem, bo wegańska zupa tom yum jest świetna!
Jeju chce to 🤗😍
Możliwość komentowania została wyłączona.