No to są pierwsze dotychczas na moim blogu wegańskie racuchy z jabłkiem, drożdżowe i bezglutenowe. Ja racuchy uwielbiam od zawsze jak wszytskie placki zresztą. Chociaż odchudzające to one nie są, no ale i tak zawsze nie mogę się im oprzeć i zjadam je w dużych ilościach 😉 Takie życie 😉 Racuchy z jabłkiem są szybkie do przygotowania, bardzo pyszne, mega pulchne i mięciutkie. Są po prostu obłędne! Z czym najczęściej jadasz racuchy? Z cukrem, cukrem pudrem, solą, jogurtem, śmietaną a może dżemem? Ja zazwyczaj jem je po prostu z cukrem. Jednak mój rodzina również jada z solą, wiem – dziwni są ale ich lubię 🙂 Ja racuchy tak jak wszelkie placki, robię bardzo rzadko. Ale jednak kiedy już je robimy to w wielkich ilościach i najadamy się nimi do syta 🙂 Raz a dobrze! Zapraszam na racuchy z jabłkiem.
Wegańskie racuchy z jabłkiem
Wegańskie racuchy z jabłkiem – składniki:
- 500 ml mleka roślinnego na przykład ryżowego waniliowego lub sojowego waniliowego
- 500 ml mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej (Schar B)
- 50g drożdży
- 5 jabłek
- 3 łyżki cukru
- olej do smażenia
Wegańskie racuchy z jabłkiem – przepis:
- Ciepłe mleko, cukier i mąkę mieszam razem z drożdżami.
- Odstawiam na około 30 minut aż ciasto wyrośnie, widać, bo zaczyna się nagle podnosić.
- Jabłka obieram i kroję w plasterki.
- Wyrośnięte cisto delikatnie mieszam razem z jabłkami. Ciasto zostawiam na 15 minut.
- Rozgrzewam olej i racuchy smażę z obu stron.
- Mój pyszny przepis jest gotowy! Wegańskie racuchy z jabłkami są strzałem w dziesiątkę!
Robiłam na kolację dzisiaj, wyszły rewelacyjne, nie nadążałam z patelni zdjemować😉. Mleko roślinne zastąpiłam krowim bo u Nas tylko na jajko alergia w rodzine. Szkoda że wcześniej tego przepisu nie miałam
Czy cukier można zastąpić ksylitolem a drożdże bezgl. drożdżami suchymi??
Nutka – drożdże można zastąpić ale nie można używać ksylitolu ponieważ on zabija drożdże.
Pyszne racuchy, świetny przepis, dziękuję!
Możliwość komentowania została wyłączona.