Cała moja rodzina zjadła dzisiaj ze smakiem mój wegański sos puttanesca tym razem nie spaghetti puttanesca ale fettuccine. Jeżeli lubisz makaron taki jak spaghetti z suszonymi pomidorami, oliwkami, kaparami, czosnkiem i innymi składnikami, typowymi dla sosu do puttanesca, to ten przepis jest dla ciebie. Ponieważ moi rodzice bardzo lubią suszone pomidory i oliwki, uznałam że taki właśnie szybki w przygotowaniu i smaczny makaron będzie na dzisiaj idealny. Z jakimi dodatkami najbardziej lubisz makaron? Ja lubię z najróżniejszymi! Między innymi lubię też z sosem pomidorowym, bo w końcu kto go nie lubi? Dlatego właśnie dodałam do mojego sosu puttanesca także świeże pomidory. Możesz także dodać pomidory z puszki, ale ja wolałam użyć świeżych i soczystych, tak bardziej tradycyjnie. Zapraszam na przepis na mój wegański sos puttanesca.
Wegański sos puttanesca
Wegański sos puttanesca – składniki:
- 10 sztuk suszonych pomidorów z oliwy
- 1 cebula
- 1 duża garść zielonych oliwek
- 2 małe pomidory lub 1 duży pomidor
- 1 garść kaparów
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju + olej do smażenia
- (opcjonalnie) przyprawa chilli
- sól i pieprz
- makaron spaghetti, fettuccine lub inny
Wegański sos puttanesca – przepis:
- W średniej wielkości garnku zagotowuję wodę.
- Wrzucam do środka dosłownie na kilka sekund pomidory, aż zacznie pękać im skórka.
- Pomidory studzę i obieram z nich skórkę.
- Obieram 4 ząbki czosnku.
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam 2 łyżki oleju i smażę na nim cebulę aż zacznie się złocić.
- Dorzucam wszystkie składniki razem z dużym chlustem oleju oraz pomidorami pokrojonymi w kostkę.
- Całość smażę około 2 minut.
- Mój wegański sos puttanesca podaję razem z ugotowanym makaronem, spaghetti puttanesca jest już gotowe do podania!
Na pewno wypróbuję, wygląda jak coś, co pokocham. <3
Witam, Twój blog jest fantastyczny. Gratuluję 😉
Możliwość komentowania została wyłączona.