Dzisiaj na obiad przyrządziłam wegański sos grzybowy z ziemniakami, wspaniały i bardzo smaczny. Mój sos grzybowy z ziemniakami i mlekiem kokosowym jest bardzo szybki do przygotowania, jego zrobienie zajmuje maksymalnie 30 minut. Chociaż miałam już na blogu sosy grzybowe jak na przykład sos grzybowy i sos z pieczarkami, to dla odmiany ten jest zrobiony z boczniaków. Mogłyby być również grzyby leśne ale akurat takich nie miałam. Uznałam więc, że i taki sos muszę na blogu koniecznie wam pokazać! Jakie grzyby najbardziej lubisz? Ja najbardziej lubię pieczarki i boczniaki. Dlatego właśnie dość często robię z nimi sosy, pasty, zapiekanki, makarony i różne inne dania. Mój dzisiejszy sos wegański został dopełniony mlekiem kokosowym, tłustym taki jak śmietana. Ja osobiście często dodaję duże ilości mleka kokosowego do sosów i zup, ponieważ uważam, że polepsza on bardzo, zaokrągla i wygładza smak. Zapraszam na mój przepis na wegański sos grzybowy z ziemniakami 🙂
Sos grzybowy z ziemniakami
Sos grzybowy z ziemniakami – składniki:
- 600 g boczniaków
- 2-3 cebule
- 400 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz biały lub kolorowy do smaku
Sos grzybowy z ziemniakami – przepis:
- Boczniaki dokładnie myję.
- Cebulę obieram i kroję w cienkie piórka.
- Na patelnie wlewam olej i czekam, aż cebula zacznie się rumienić.
- Wkładam wtedy na patelnię boczniaki i całość smażę przez około 10 minut.
- Do sosu dodaję mleko kokosowe i dokładnie mieszam.
- Gotuję i obieram ziemniaki.
- Ziemniaki kroję w grube plastry (ja przekrawałam na 3 części).
- Ziemniaki dodaję do sosu i razem podgrzewam.
- Mój prosty i pyszny wegański sos grzybowy z ziemniakami po podgrzaniu jest gotowy do zjedzenia.
Mniam, zjadłabym♥
Myślisz, że do gofrów by pasowal?? 😉
uwielbiam 😍
Mmmmniam 😍💚
Możliwość komentowania została wyłączona.