Dla odmiany pokażę wam przepis na pyszną, wegańską sałatkę bez mięsa. Od ostatniego czasu, w naszym domu znowu do łask wróciły sałatki, które zaczęliśmy jeść codziennie. Staramy się żeby były one różnorodne aby nie nudziły się domownikom. W dzisiejszym przepisie jednak pokaże taką wersje podstawową, którą ostatnio jem chętnie urozmaicając ją różnymi dodatkami, które aktualnie znajdziemy pod ręką. Mam tutaj na myśli wegańskie kabanosy, wegańskie sztuczne mięso, brokuły, oliwki, suszone pomidory, pieczone pieczarki, ziemniaczki itp. Również zaczęliśmy robić sałatki z rana, dzielić je na pół i pakować w pudełka. Jedną połowę zjadamy na śniadanie/obiad a drugą wkładamy do lodówki by zjeść ją później, gdy zgłodniejemy. Dlatego nie przejmujcie się jeśli czegoś dorzucicie za dużo bądź wyjdzie (waszym zdaniem) ogólnie za duża porcja. Zawsze można spakować ją do pudełka i zjeść albo później albo następnego dnia!
Sałatka bez mięsa
Sałatka bez mięsa – składniki:
- 1 sałata lodowa, rzymska lub gotowa mieszanka sałat
- 1 kukurydza z puszki/słoika
- 1 awokado
- 1 tofu wędzone lub naturalne
- 1 ogórek
- 1 marchewka
- (opcjonalnie) papryczka jalapeño
- (opcjonalnie) szpinak, rukola, roszponka czy jarmuż
- pestki słonecznika
- olej do sałatki
- można również dodać inne ulubione składniki
Sałatka bez mięsa – przepis:
- Z sałaty odrywam wszystkie liście i myję je pod bieżącą wodą. Wrzucam je do miski w takiej formie lub rwę je na drobniejsze kawałki.
- Ogórka obieram i kroję go w plasterki.
- Awokado wyjmuję ze skórki i kroję go w kostkę.
- Tofu kroję w kostkę odpowiadającą mi wielkością.
- Marchew obieram i kroję w plasterki lub ścieram na tarce.
- Wszystkie składniki razem z kukurydzą wrzucam do miski. Na tym etapie dodaję również inne ulubione pokrojone dodatki.
- Do całości dolewam sos. Może być to zwykła oliwa, oliwa ze zgniecionym czosnkiem czy inny ulubiony sos sałatkowy.