Wpadłam na pomysł, że pokażę dzisiaj kolejny wegański makaron z papryką i ciecierzycą. Właśnie na obiad przygotowałam makaron z papryką i ciecierzycą, nie miałam ochoty na długie gotowanie a szybkie przepisy są w sam raz. Ponieważ jestem weganką to zamiast kiełbasy, parówek czy innego mięsa stosowanego w leczo, w zamian dodałam ciecierzycę, która zawiera dużo białka. Dodatek smażonego bakłażana bardzo urozmaica konsystencję dania. Jeżeli lubicie smażonego bakłażana, polecam zamiast jednego, tak jak jest w składnikach, usmażyć od razu więcej bakłażanów, do zjedzenia ich także oprócz tylko w leczo. Muszę pokazać takie bakłażany! A wy lubicie ciecierzycę? Ja ją bardzo, podobnie jak soczewicą i fasolę. Często zdąża się, że zjadam ją nawet samą, suchą tak prosto ze słoika. Jest to nietypowe i zawsze moi znajomi się dziwią, jak tam mogę ją jeść tak zwyczajnie. Ale co poradzę, że tak bardzo lubię ciecierzycę? 😀 Zapraszam na mój fantastyczny, wegański przepis na makaron z papryką i ciecierzycą:
Makaron z papryką i ciecierzycą
Makaron z papryką i ciecierzycą – składniki:
- 5 papryk
- 3 cebule
- 3 łyżki oleju + olej do smażenia
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 120 g koncentratu pomidorowego
- 5 ząbków czosnku
- 240 g ciecierzycy (czyli u mnie 1 słoik)
- 1 bakłażan
- paczka makaronu (u mnie bezglutenowy)
- sól do smaku
Makaron z papryką i ciecierzycą – przepis:
- Bakłażana myję i kroję na plastry średniej grubości, takie mniej więcej 5 milimetrowe.
- Rozgrzewam patelnie i wlewam na nią trochę oleju.
- Smażę bakłażany z obu stron aż będą dobrze przypieczone.
- Paprykom wycinam środek i kroję je na kawałki odpowiedniej wielkości.
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę cebulę aż będzie złota.
- Paprykę, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, słodką paprykę i usmażone bakłażany wrzucam na patelnie z cebulą.
- Przykrywam je pokrywką. Gotuję całość na nie wielkim gazie aż przez 15 minut.
- Na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy, sól do smaku, około 1/2 szklanki wody oraz odcedzoną ciecierzycę i gotuję jeszcze przez jakieś 5-10minut. Odcedzam makaron i układam na talerzach. Smacznego, to świetne danie na szybko! Makaron z papryką i ciecierzycą polecam na obiad VegeMi 🙂
ależ apetycznie! 🌿
Możliwość komentowania została wyłączona.