Dzisiaj przygotowałam dla was przepis na wegańskie kotlety ziemniaczane ze szczypiorkiem lub dymką. Kotlety ziemniaczane znam od wielu lat, robię je od kilku sama, ponieważ bardzo mi smakują, jak i całej mojej rodzinie. Z resztą u nas w domu tak jest, że jak wymówi się słowo „ugotuje ziemniaki” to cała rodzina stoi już w kuchni, patrząc się na ciebie, uśmiechając od ucha do ucha i pytając czy przypadkiem nie są już gotowe? I radząc byś już sprawdziła, bo coś już za długo się gotują 😉 Kotlety ziemniaczane są gęste i sycące, apetyczne i smaczne. Dzięki soli kala namak i szczypiorkowi mają bardzo smaczny, wyrazisty smak. Zapraszam na mój przepis na wegańskie kotlety ziemniaczane.
Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane – składniki
- 1 kilogram ziemniaków
- 3 duże cebule
- 3 cebulki dymki lub pęczek szczypiorku
- 1/3 szklanki bułki tartej + bułka do obtaczania kotletów
- 2 łyżeczki soli kala namak lub zwykłej
- olej do smażenia
Kotlety ziemniaczane – przepis
- Obieram i gotuję kilogram ziemniaków.
- Lekko studzę ziemniaki rozgniatam tłuczkiem.
- Cebule szatkuję w melakserze
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam cebulę aż będzie złota.
- Nożyczkami kroję zieloną część cebulki dymkę na małe kawałeczki i wrzucam do ugniecionych ziemniaków razem z solą kala namak, 1/3 kubkiem bułki tartej i podsmażonej cebuli.
- Nakładam rękawiczki i wszystko mieszam ręką.
- Z gotowej masy formuję kotlety.
- Kotlety obtaczam w bułce tartej.
- Na patelnie wlewam olej po czym smażę kotlety z obu stron na złoty kolor.
- Kotlety ziemniaczane bardzo mi smakowały, jak i całej mojej rodzinie. Mam nadzieję że zasmakują też i Tobie!
Ale cudne i proste! Zaraz robię!
Czy gatunek ziemniaków ma znaczenie?
Jakiej bułki tartej używasz? Pszennej?
Ewcia – Ja używam bezglutenowej kukurydzianej lub ciecierzycowej. Produkuje je firma „Mamut” i sprzedaje pod nazwą”Panier”
Doris – Każda odmiana ma swój własny smak. Ja używam różnych odmian. Teraz miałam czerwone
Możliwość komentowania została wyłączona.