Oto pyszny przepis na mój wegański krupnik bez mięsa a do tego bezglutenowy. U mnie w przepisie na wegański krupnik bez mięsa pojawiają się takie składniki jak marchewka, pieczarki, ziemniaki, pietruszka oraz kasza jaglana, gryczana lub owsiana. Jest wybór jak widać. A ty, jaki najbardziej lubisz krupnik? I czy go w ogóle lubisz? Ja tak i to bardzo. Najbardziej lubię krupnik gęsty, taki z większą ilością kaszy i ziemniaków. W przepisie podaję średnią porcję kaszy, którą można zmniejszyć lub zwiększyć, wedle uznania. Taki właśnie krupnik zawsze gotowała moja babcia jak i mama, w dużych ilościach, żeby zupy starczyło na kilka dni. Zawsze był pyszny i cieszyłam się, że zostanie on zrobiony. Teraz gdy urosłam, potrafię go zrobić sama i co jakiś czas przygotowuję go dla swojej rodziny, gotowanie jest fajne a każde VegeMi smakuje 🙂
Wegański krupnik bez mięsa
Wegański krupnik bez mięsa– składniki:
- 4 l wody
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka kaszy owsianej, gryczanej lub jaglanej (d0 wyboru)
- 4 cebule
- 5 łyżek oleju
- pęczek pietruszki (opcjonalnie)
- 500 g pieczarek
- sól i pieprz
- 10 dużych marchewek
Wegański krupnik bez mięsa– przepis:
- Obieram marchewki, cebule i ziemniaki.
- Marchewki kroję w plasterki.
- Cebulę szatkuję i podsmażam razem z olejem na patelni, aż będzie złota.
- Do garnka wrzucam warzywa i kaszę, cebulę i wlewam wodę.
- Po jakiś 20 min dodaję ziemniaki.
- Krupnik gotuję około 30-40min (o tym że krupnik jest gotowy świadczą miękkie ziemniaki).
- Na sam koniec dorzucam poszatkowaną natkę pietruszki.
- Smacznego i podaje mój wegański krupnik bez mięsa abyśmy wszyscy mogli zjeść smaczna i sycącą zupę!
Kurczę musi być ciekawy smak. 😍😍😍😍😍
Apetycznie 😍
Super!!!!
Mega🔝!!!
O,mniam💞
Często robię w domu krupnik bo mój mąż uwielbia 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.