Przychodzę dzisiaj z łatwym przepisem na wegański makaron z pesto w wersji bezglutenowej. Lubicie jeść makaron z pesto? Ja uwielbiam! Wiem, wiem dwa dni temu pojawił się przepis na pesto ale tak mi ono zasmakowało, że uznałam, że zrobię teraz pesto jeszcze raz, trochę inne, zmodyfikowane i podam go z makaronem. Przepis ten jest prosty, przepyszny oraz szybki. Jakie pesto najbardziej lubicie? Na moim blogu pojawiły się przepisy na różne pesto: na zielone pesto (z pietruszki), pesto z pomidorów oraz wegańskie pesto z suszonych pomidorów. Na te przepisy również serdecznie zapraszam 🙂 Najczęściej podaję pesto z makaronem ale również używam go po prostu, na kanapki tak zamiast masła lub majonezu czy keczupu.
Makaron z pesto
Makaron z pesto – składniki:
- 300 g suszonych pomidorów
- 4 garście nerkowców
- 1 czubata łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 3 obrane ząbki czosnku
- sól
- 10 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- (opcjonalnie) 100g wegańskiego parmezanu
- 1 paczka ulubionego makaronu
Makaron z pesto – przepis:
- Wszystkie składniki wrzucam do blendera i dokładnie miksuję najlepiej pulsacyjnie. Jeżeli ma będzie za gęsta dodaję trochę oleju.
- Gotuję makaron w osolonej wodzie.
- Moje pyszne wegańskie pesto podaję wymieszane z makaronem!