Dziś u mnie przepis na pastę z awokado. Chciałam ją pokazać, ponieważ jest prosta w wykonaniu, a do tego wyjątkowo smaczna. Pasta a awokado przeznaczona jest do smarowania kanapek, do czego z resztą świetnie się nadaje. Robi się ją szybko, prosto i do tego można próbować różne kombinacje smakowe. Polecam wzbogacić ją dodając do smaku chili, curry, kurkumy lub innych ulubionych przypraw. Trzeba tylko pamiętać, że jeżeli przyprawa nie jest zielona, to piękna pasta z awokado zmieni swój odcień na inny. Lubię awokado jeść na śniadanie, jako przekąskę albo kolację. Mama kupuje często zgrzewki ekologicznego awokado, chętni do jedzenia zawsze się znajdą. Pasta z awokado ma wyrazisty, ale jednocześnie delikatny smak, do tego cudownie kremową i maślaną konsystencję.
Pasta z awokado
Pasta z awokado – składniki
- 2 awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- do posypania posiekana natka pietruszki lub kolendra
- szczypta soli do smaku
Pasta z awokado – przepis
- Przekrawam awokado na pół i wyjmuję pestkę.
- Wnętrze awokado wyjmuję łyżeczką do miski.
- Mikserem ręcznym lub widelcem rozgniatam awokado z sokiem z cytryny. Zależy czy chcę uzyskać gładką masę czy gęściejszą z grudkami.
- Ząbek czosnku przeciskam przez prasę do miski z awokado.
- Dosypuje szczyptę soli i mieszam dokładnie.
- Pasta z awokado jest idealna na kanapki, zachęcam!
Akurat wczoraj robiłam ale jeszcze dodałam celuli. Pycha 😊
Też taką robię i nie tylko jest u nas pastą ale i bazą do sałatek, wysmarowuję nią zieleninę która jest podstawą tego posiłku.
Ewcia – Super 🙂
bardzo ciekawa strona
Możliwość komentowania została wyłączona.