Dzisiaj u mnie na stole pojawiła się wegańska surówka z młodej kapusty. Przygotowana przeze mnie surówka z młodej kapusty jest świetnym elementem obiadu na taką ciepłą pogodę, jaką mamy teraz. Generalnie wszystkie surówki są dobre, ponieważ są lekkie, soczyste, surowe, pełne witamin a do tego smaczne. Jest to pierwsza moja surówka, która pojawiła się na blogu ale za to nie pierwsza sałatka. Jest już na blogu sałatka z czerwonej kapusty, która również dobrze się nada na taką pogodę, jak również wegańska mizeria, która sałatką nie jest ale również jest lekka i smaczna. Z czym najbardziej lubisz surówkę? Moimi ulubionymi są chyba surówka z botwiny, z marchewki, z ogórków oraz właśnie z kapusty. Zapraszam na mój prosty przepis.
Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty – składniki:
- 1 młoda kapusta
- 2 cebulki dymki
- 3 łyżki oleju
- 2 małe pęczki koperku
- 150 ml jogurtu wegańskiego lub soku jabłkowego
- sól i pieprz
Surówka z młodej kapusty – przepis:
- Kapustę przekrawam na pół i kroję w cienkie paski.
- Dymki szatkuję ręcznie w plasterki razem z zieloną częścią.
- Koparek szatkuję.
- Do miski wsypuję kapustę i trochę soli.
- Całość ugniatam ręką aż będzie miękka.
- Dodaję jogurt, koperek i cebulki. Całość mieszam.
- Gotowe! Smacznego, wegańska surówka z młodej kapusty jest gotowa do jedzenia!