Dzisiejszy przepis na wegańskie pesto z suszonych pomidorów jest bardzo prosty, wygodny i szybki. Gdy w domu pojawiają się słoiki z suszonymi pomidorami w zalewie oliwnej to zawsze robię z nich takie klasyczne pesto z suszonych pomidorów. Idealnie nadaje się ono do zjedzenia na kanapkach czy z makaronem. Jakie najczęściej robisz pesto? Moje pesto jest delikatne i wyraziste w smaku dzięki temu, że dodałam do niego orzechy nerkowca oraz wegański parmezan. Ominęłam wszytskie składniki pikantne, które podkręciły by jego smak. Jednak jeżeli chcesz sprawić by pesto było ostre to dodaj trochę papryczki chilli w proszku, w paście czy inny składnik, który zaostrzy jego smak.
Wegańskie pesto z suszonych pomidorów
Wegańskie pesto z suszonych pomidorów – składniki:
- 200 g suszonych pomidorów (mały słoik)
- 3 garście nerkowców
- 7 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- (opcjonalnie) 100g wegańskiego parmezanu Violife na przykład
Wegańskie pesto z suszonych pomidorów – składniki:
- Wszystkie składniki wrzucam do miksera.
- Całość miksuję na praktycznie gładką masę, mieszając podczas miksowania tamperem. Jeżeli masa jest za gęsta, dodaję trochę oleju.
- Moje pyszne pesto z suszonych pomidorów jest gotowe! Proste i pyszne!
Pingback: Pesto ze szpinaku - przepis Vegemi.pl
Oh jak już dawno nie robiłam żadnego pesto. Trzeba to nadrobić <3
Możliwość komentowania została wyłączona.