Oto przepis na kabaczek z sosem wegańskim w sam raz na lato i upały. Taki kabaczek z sosem to przepyszny i łatwy do przygotowania, powiedziałabym, że to nasz domowy klasyk w najczystszej postaci. Zawsze, gdy pojawi się u nas w domu kabaczek, musi powstać z niego obowiązkowo taki danie! To tradycja! Lekkie oraz sycące danie, idealne na upały jakie mamy teraz. Kabaczek z sosem bardzo lubi moja babcia, która sama zaproponowała, żebym go zrobiła. W domu są wszyscy chętni na to danie. Pamiętam jak pierwszy raz przygotowywałam kabaczka i byłam w szoku, że napięła mi się skóra na rękach. Teraz mnie już to nie zaskakuje, ale jednak nie zapomnę, jak bardzo mnie to zdziwiło oraz w tamtej chwili śmiech mojej mamy, która była pewna, że wiedziałam, że kabaczek puszcza taki sok. Mniejsza z tym, kabaczek z sosem wegańskim polecam do przygotowania bo szybko to idzie!
Kabaczek z sosem
Kabaczek z sosem – składniki:
- 4 kabaczki
- 3 cebule
- 1 mały koncentrat pomidorowy – 120 g
- 3 łyżki oleju
- woda
- sól i pieprz
- 1 czubata łyżka masła wegańskiego lub oleju
Kabaczek z sosem – przepis:
- Kabaczkom odcinam początek i koniec.
- Wszystkie obieram obieraczką i przekrawam ja na pół.
- Łyżką wygrzebuję pestki i włókna z kabaczków.
- Każdą połówkę przekrawam w wzdłuż na pół i kroję kabaczki w poprzek na spore części (6-7 części).
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
- Kabaczek i cebulę przekładam do garnka i wlewam tyle wody, by sięgała do linii kabaczków.
- Gotuję aż kabaczek stanie się szklisty, zajmuje to około 10 minut.
- Dodaję koncentrat pomidorowy oraz łyżkę masła i wszytko dokładnie mieszam.
- VegeMi życzy smacznego kabaczka z sosem wegańskim!