Dzisiaj łatwa w przygotowaniu soczewica z warzywami i mlekiem kokosowym. Taka właśnie soczewica z warzywami jest bardzo łatwa w przygotowaniu i pyszna. Właśnie dlatego warto ją zrobić w swojej kuchni! Powiedziałabym, że jest bardzo wyrazista w smaku, pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Ponieważ soczewica jest bogata w białko, jest ważnym elementem mojej wegańskiej diety. Jest szybka do przygotowania oraz łatwo dostępna, często pojawia się w moim domu, pod postacią różnych dań. Na moim blogu pojawiły się już różne przepisy z soczewicą: wegański makaron z soczewicą, zupa z soczewicą, dahl z soczewicą oraz gołąbki z soczewicą i kaszą jaglaną. A wy? Pod jaką postacią najbardziej lubisz soczewicę? Ja lubię ją pod wszystkimi postaciami i nie wiem czy umiała bym się zdecydować na tylko jedną wersję 🙂
Soczewica z warzywami
Soczewica z warzywami – składniki:
- 400 g soczewicy czerwonej
- 2 – 3 cebule
- 1 puszka mleka kokosowego
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 400 ml wody
- 1 opakowanie passaty (800 ml)
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 5-6 marchewek
- 3 łyżki wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Soczewica z warzywami – przepis:
- Obieram cebulę i szatkuję ją ręcznie lub w melakserze.
- Obieram marchew i również ją szatkuję lub ścieram na tarce w cienkie paski.
- Na patelnię wlewam olej i podsmażam na nim cebulę, aż będzie lekko złota.
- Wrzucam na patelnie z cebulą marchew i podsmażam razem przez kilka minut.
- Przekładam marchew i cebulę do garnka i dodaję soczewicę, wodę, passatę i paprykę wędzoną .
- Wszystko gotuję około 20 minut aż całość będzie gęsta i soczewica nie będzie chrupać w zębach.
- Dodaję mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze chwilkę.
- Mój przepis jest gotowy. Życzę smacznego, ponieważ soczewica z warzywami jest świetna na co dzień i od święta, więc polecam ją do jedzenia VegeMi