Przejdź do treści

Bigos wegański

  • przez
Bigos wegański
Bigos wegański

Przygotowałam dzisiaj bigos wegański. Taki, domowy i pyszny bigos wegański i wegetariański nie jest robiony codziennie w wielu polskich domach! Co roku przygotowujemy razem z mamą kapustę kiszoną, z której potem możemy robić bigos lub inne fantastyczne farsze do wegański pierogów, pasztecików czy zapiekanek. Mama szatkuje kapustę, a ja siedzę nad pojemnikiem z kijem do kapusty i dzielnie ją ubijam. Później już ukiszoną kapustę trzymamy w słoikach w lodówce i gdy tylko będziemy mieć ochotę na bigos, od razu możemy go zacząć przygotowywać. Cała moja rodzina uwielbia bigos. Gdy postawię go na stole zjednają go błyskawicznie i na obecną chwilę nie zostało już nic w garnku … haha. A ty, w jakiej postaci wolisz kapustę? Na gęsto, duszoną, grillowaną, kiszoną czy może w formie bigosu? Mój dzisiejszy bigos wegański zrobiłam razem z wędzonym, podsmażanym tofu i śliwkami wędzonymi, takimi typowymi polskimi. Pyszny jest! Ja uwielbiam wędzone podsmażane tofu. Dodane do bigosu jest, moim zdaniem, wspaniałym urozmaiceniem! Oczywiście, jeżeli nie chcecie nie dodawajcie go, ale moim zdaniem wiele stracicie, bo bigos wegański lubi tofu!

Bigos wegański

Bigos wegański– składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 5 listków laurowych
  • 8 ziół angielskich
  • 3 cebule
  • 2 paczki wędzonego tofu po 200 g każda
  • 6 łyżek oleju
  • woda

Bigos wegetariański – przepis:

  1. Obieram cebulę i szatkuję je ręcznie lub w melakserze.
  2. Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebulę aż będzie złota.
  3. Kapustę kiszoną przekładam do garnka, razem z cebulą, liśćmi laurowymi, ziołami angielskimi i wodą. Dodaję cebulę. Woda musi sięgać mniej więcej do połowy kapusty.
  4. Garnek przykrywam pokrywką i gotuję całość przez 2 godziny. W tym czasie podsmażam tofu.
  5. Tofu wyjmuję z paczki i kroję w drobną kostkę.
  6. Na patelnie wlewam około 3-4 łyżki oleju i smażę na nim tofu aż będzie lekko brązowe lub chrupiące (jak kto woli).
  7. Po dwóch godzinach do bigosu dodaję tofu i całość mieszam. Wystarczy, że się zagotuje!
  8. Mój bigos wegański jest gotowy, zapraszam VegeMi!

4 komentarze do “Bigos wegański”

  1. Pingback: Wegański bigos - przepis Vegemi.pl

  2. Pingback: Pierogi z bigosem - przepis Vegemi.pl

Możliwość komentowania została wyłączona.