Wpadłam na pomysł, że sos na gęsto taki jak curry z ciecierzycy powinien pojawić się na blogu. Przepis na sos na gęsto jest on prosty i szybki do zrobienia. Myślę, że przygotowanie go zajmuje około 30 minut z gotowaniem ryżu włącznie. Z czym ty najchętniej jadasz ciecierzycę? Ja uwielbiam ją w każdej postaci! Muszę przyznać, że zazwyczaj ciecierzyca od razu kojarzy mi się w wersji z curry lub garam masalą na gęsto. Z mlekiem kokosowym, przyprawami, podana z ryżem. Taka gorąca i aromatyczna. Sama nie wiem, czy to dlatego, że taką ją lubię, czy dlatego, że moja mama często w takiej postaci przyrządza ciecierzycę i można powiedzieć, że wychowałam się na takim daniu w kilku wersjach. Często zaglądam do kuchni, gotuję z mamą i pomagam. Dzięki temu znam proces, przyprawy i składniki, z których razem powstanie świetna kompozycja smaku! A curry z ciecierzycy w postaci sosu przygotowanego na gęsto nie ma sobie równych.
Sos na gęsto
Sos na gęsto – składniki:
- 1 lub 2 słoiki ciecierzycy
- 1 cebula cukrowa
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka garam masali
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 kubek wody
- 60 g słoika koncentratu pomidorowego
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- olej do smażenia
- sól
Sos na gęsto – przepis:
- Cebulę szatkuję ręczne lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam cebulę aż zacznie robić się złota.
- Na patelnię dodaję wszystkie przyprawy i całość podsmażam jeszcze przez chwilę.
- Koncentrat pomidorowy mieszkam ze szklanką wody po czym wlewam na patelnie.
- Na patelnie wlewam również mleko kokosowe.
- Na sitku odcedzam z zalewy i płuczę pod bieżącą wodą ciecierzycę.
- Ciecierzycę przekładam na patelnię ze wszystkimi składnikami.
- Całość dokładnie mieszam i solę.
- Mój przepis jest bardzo szybki i pyszny! Smacznego!