Przyszłam pokazać dziś mój nowy przepis, będzie nim konkretnie smażona cukinia, wegańska ma się rozumieć. Przygotowana dzisiaj przeze mnie smażona a dokładnie grillowana cukinia, jest bardzo prosta w wykonaniu. Jak już wiadomo, rozpoczął się sezon na grilla. Co zazwyczaj wegańskiego grillujecie? My zazwyczaj ziemniaki, paprykę, bakłażany, szparagi, kukurydze i właśnie cukinię. Raz na grillu drzewnym innym razem po prostu na patelni. Zrobiłam moją grillowaną cukinię na patelni grillowej połozonej na palniku gazowej, takiej wygodnej do codziennego stosowania. Możecie również przygotować cukinię oczywiście na grillu, bo oto w tym chodzi! O elastyczność przepisu i wiele mozliwości. My po prostu nie zdążyliśmy rozstawić jeszcze grilla, a ja już chciałam zrobić właśnie te cukinię i nie ma przebacz. Ostatnio kupiliśmy sporo cukinii, więc uznałam że pyszna grillowana cukinia, akurat na samym początku sezonu na grillowanie, będzie idealna!
Grillowana cukinia
Grillowana cukinia – składniki:
- 3 cukinie
- 5-7 łyżek oleju
- 3 ząbki czosnku
- sól do smaku
Grillowana cukinia – przepis:
- Cukiniom odcinam kawałek z początku i końca.
- Cukiernie kroję w 1 cm plastry, zazwyczaj po skosie, żeby miały większą powierzchnię.
- W misce mieszam olej z przypuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku.
- Cukinie smaruję z obu stron olejem za pomocą pędzelka.
- Rozgrzewam patelnie grillową albo grill, musi być bardzo ciepła.
- Cukinie smażę na patelni z obu stron.
- Moja grillowana cukinia jest już gotowa na kanapki i do podania jako element obiadu, makaronu lub przystawka, zapraszam VegeMi!
Brzmi smacznie. Będę musiała wypróbować 🙂
Ja z rodziną uwielbiamy grillowaną cukinię! Wszyscy ją jemy ze smakiem! Nawet mój wybredny synek 😀
Musi być pyszna!
Możliwość komentowania została wyłączona.