Oto przepis na sos z kalafiora, biały, charakterystyczny w smaku. To taki wegański sos Alfredo na co dzień. Sos z kalafiora jest bardzo kremowy, zawiesisty, świetnie obkleja i pokrywa makaron. Do przygotowania jego potrzebny jest blender, w którym sos można rozdrobnić na kremową masę. Jeśli lubisz pozostaw większe kawałki, po prostu blenduj krócej. Przygotowując go trzeba pamiętać o mocnym doprawieniu solą i pieprzem. Jego smak można dowolnie modyfikować dodając więcej lub mniej przypraw, soli, chili i czosnku. Oto przepis na mój własny sos z kalafiora.
Sos z kalafiora
Sos z kalafiora – składniki
- 1 mały kalafior
- 2 cebule
- 1/2 szklanki nerkowców
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 czubata łyżka płatków drożdżowych dezaktywowanych
- 3 ząbki czosnku
Sos z kalafiora –przygotowanie:
- Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję w osolonej wodzie.
- Cebule kroję w kostkę.
- Na patelnie wlewam olej.
- Podsmażam cebule na złoty kolor.
- Wszystkie wymienione składniki przepisu wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę.
- Można go dowolnie modyfikować dodając więcej lub mniej soli, chili oraz innych przypraw.
- Gotowe, sos z kalafiora można podawać z makaronem
Hej, jakie zadanie mają platki drozdxowe? Chodzi o smak czy zmieniają coś w konsystencji? Pozdrawiam, A.
Zapowiada się super na pewno skorzystam!
Płatki drożdżowe dają smak orzechowo – grzybowy, niektórzy uważają że serowy. nie mają wpływu na konsystencje, można też w zamian dodać trochę pasty vegemite
Witam,
gdzie można kupić płatki drożdżowe?
Mniam! 🙂 na pewno skorzystam z tego przepisu!
Twój blog wygląda super, powodzenia!
Płatki drożdżowe można kupić w sklepach internetowych i stacjonarnych np. Everegreen i UrbanVegan, są też w sklepach ze zdrową żywnością i na allegro również 🙂
Dziękuje! bardzo się staram 😀
Witaj!
Czym moge zastapic orzechy nerkowca? Moja coreczka jest nie uczulona.
Dziekuje i pozdrawiam!
Wyglada bardzo apetycznie, napewno wypróbujemy. Fajne przepisy, fajny blog, tylko takdalej 🙂
Smacznie wygląda, na pewno sprobuje. U mnie Twoja czcionka dziwnie wyglada, chyba nie jest polska bo wszystkie polskie znaki sa większe i cieńsze zwłaszcza „ą” i „ż”
Niestety wiemy o tym. Czcionka rzeczywiście nie jest Polska lecz staramy się zmienić ją na inną. Dziękuję, że Pani o tym mi napisała
Dziękuję bardzo!
Justyna – Można zastąpić namoczonymi pestkami słonecznika lub migdałami.
Dziekuje! Duzo sukcesow i powodzenia!
Dzisiaj zrobiłam. Dodałam odrobinę czarnej soli. Pyszka !
Cześć Dziekuje za ten przepis, mam synka na bakier z warzywami, który bardzo lubi nabiał. Ten przepis zmniejszając ilośc pieprzu sprobuje dołączyć do mojej „kolekcji” warzywnych past serowych do makaronu – jutro robię na kolacje.
Trzymam mocno za Ciebie kciuki.
Paulina – Bardzo Pani dziękuje! mam nadzieję że Pani synkowi posmakuje!
Możliwość komentowania została wyłączona.