Wreszcie mam moje własne ogórki małosolne! Nie rozpoczął się jeszcze sezon na ogórki, ale już są dostępne w sklepach i można je kisić. A czy Ty, lubisz ogórki małosolne? Ja uwielbiam wszystkie ogórki, obojętnie czy są to kiszone, małosolne czy konserwowe. Moje ogórki małosolne trzymałam w słoiku przez 2 dni. Ale ogórki mogą się kisić przez różny czas. Wszystko zależy od ciepła w pokoju i wilgotności. Jedne po prostu mogą być gotowe już po jednym dniu, a inne po dwóch. Efekt jest świetny! Zawsze, gdy zrobię ogórki wszyscy w domu są zainteresowani. Dzieje się tak, że niby nikt nie wchodził do kuchni, a jednak słoik po ogórkach robi się pusty. U mnie w domu bywają czasem takie niewyjaśnione sytuacje 😉 Gdy tylko zaczyna się sezon na ogórki, zaczynamy od razu przygotowywać ogórki małosolne. Mamy w domu taką beczułkę kamionkową, szkliwioną, do której wchodzi 1,2 kilograma ogórków. Można też je kisić oczywiście w słoikach. Na 1kg ogórków potrzebne są 4 słoiki 0,9l. A czy Ty robisz ogórki małosolne?
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne – składniki:
- 1 kg ogórków
- pół pęczka koperku
- 4 ząbki czosnku
- 6 kulek ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- kilka liści chrzanu lub kawałek korzenia chrzanu
- 2 łyżki soli
- woda
Ogórki małosolne – przygotowanie przepisu:
- Myję ogórki.
- Czosnek przekrawam bez obierania.
- Do słoików wkładam na dno, w miarę równe części pęczka koperku, następnie ogórki, czosnek, korzeń chrzanu, ziele angielskie oraz listki.
- W litrze wody rozpuszczam sól i wlewam do ogórków w słoikach.
- Słoiki zakręcam.
- Ogórki małosolne są gotowe po 2 dniach kiszenia. Smacznego i pozdrawiam VegeMi.pl
Oj tak, robię. Obowiązkowo co roku 😀
Ogórki małosolne są pycha, tak samo jak kiszone i konserwowe
Ogórki małosolne robię obowiązkowo co roku. Z całą rodziną je bardzo lubimy 😀
Bardzo lubię ogórki małosolne 🙂 chociaż nigdy nie próbowałam ich zrobić samodzielnie
Możliwość komentowania została wyłączona.